Drama, improvisatie

Individueel of groepen jongeren en volwassenen

Munda's drama bestaat uit ervaringsgerichte en inzicht gevende sessies.

Het primaire, lange termijn doel van dramasessies is, in het algemeen gesproken, om de cliënt te helpen zichzelf te begrijpen en de wereld waarin zij leeft. In dramasessies zal Munda scénes creëren waardoor de cliënt kan ontdekken waardoor zij doet zoals zij doet, zodat de cliënt inzicht krijgt in haar gedrag.

Een drama-activiteit bestaat uit een fysieke, emotionele en intellectuele identificatie met een fictieve rol of situatie. Deze actieve identificatie is karakteristiek voor alle drama-activiteiten, hoe verschillend doelen en structuren van de verschillende sessies ook kunnen zijn, deze actieve betrokkenheid en identificatie met een fictieve situatie maakt een dramasessie uniek.

Een tweede doel bij dramasessies is het begrijpen van het medium drama en het plezier ervaren in drama, want dit is het middel waardoor het bovenstaande primaire doel kan worden bereikt.
Munda werkt met haar cliënten niet voor de esthetische ervaring zoals zij in het theater deed, maar wel door middel van het esthetische zodat de cliënt met plezier en gevoel voor schoonheid ervaring op kan doen.

Door drama wordt de cliënt geholpen om persoonlijke concepten uit te werken, obstakels onder ogen te zien en problemen op te lossen.

Het individuele taalgebruik van de cliënt/speelster zal verbeteren want drama zorgt voor situaties die een authentieke behoefte om te spreken bij de cliënt oproept.

De cliënt wordt gestimuleerd om te tekenen en te schrijven tegen het einde van de dramasessie en zo nodig zichzelf en anderen te observeren in het dagelijks leven en te lezen en te onderzoeken over zijn huidige context, gezinssysteem, familieopstellingen en (sub)cultuur.

Munda zal het exploreren van de door de cliënt aangedragen onderwerpen stimuleren. Daardoor kan drama een ander perspectief bieden op het gedrag en leven van de cliënt en Munda helpt de cliënt daarbij om verder te denken dan wat hij tot nu toe steeds dacht en voelde. Munda is betrokken en in staat om nieuwe leer- en ontwikkelgebieden voor de cliënt/speelster te openen.

Munda zal u in de dramasessie uitdagen, ontspannen, interesseren, confronteren en vertrouwen geven, zij coördineert uw prestaties en stimuleert uw reflecterend vermogen.Drama, improvisatie in groepen
Drama gaat over menselijk gedrag en relaties en als er in groepen bij Munda geïmproviseerd wordt, zal dit de sociale gezondheid van de leden van de groep verbeteren.
In deze groepsimprovisaties bij Munda spelen volwassenen tegelijkertijd, zodat niemand naar je kijkt. Er is geen publiek. Daarbij ontwikkelen zich verschillende scenes.
Je mag er zijn zoals je bent. Soms speel jij jezelf als kind doordat jeugdherinneringen boven komen maar dat hoeft niet. Je bent ieder moment vrij om de rol aan te nemen die jij wilt.
We hoeven de verhaallijn van een scene niet af te maken bij de hier beschreven gezamenlijke groepsimprovisaties. Daardoor kunnen er tegelijkertijd allerlei situaties ontstaan. Voor de een kan dat uitdagend zijn, voor een ander gezellig en vrolijk en soms is het pijnlijk omdat het je herinnert aan een levensgebeurtenis die mogelijk moeilijk was.
De veiligheid van de groep heeft de werking vergelijkbaar met een oermoeder. Moeilijke levensgebeurtenissen kunnen in de groep opnieuw beleeft en verwerkt worden.
In deze groepsimprovisaties zijn elementen te herkennen van Developmental Transformations (DvT): een kopopleiding voor dramatherapeuten waar Munda drie jaar training heeft gedaan en waar zij via supervisie mee verbonden is.
Een speciale groep voor jongeren of studenten is aanwezig en je kunt daar mogelijk bij aansluiten.
Neem contact op via het contactformulier en schrijf uw wens in het bericht.
Drama les, improvisatie
individueel of groepsimprovisatie voor jongeren en volwassenen

Improvisatie werkt sterk bij verlegenheid ofwel een gebrek aan assertiviteit of angst. U heeft immers iedere seconde tijdens de improvisatie moed nodig om de volgende stap te zetten. U traint daarbij uw moeds-krachten.
In improvisaties komt het thema; grenzen vaak aan de orde. Kan jij je grens lichamelijk of emotioneel waarnemen of voelen? Hoe geef jij je grenzen vervolgens aan? je weet wel wat je grenzen zijn maar je hebt oefening nodig om je grenzen tijdens je dagelijks leven te bewaken. en dan kan door te doen en te oefenen in improvisaties. Oververmoeidheid of burn-out doordat u te laat bent met het aangeven van uw grenzen op werk of thuis kan een rol spelen.

Het overspoeld worden door indrukken of gevoelens wordt zichtbaar in improvisaties en de vraag is hoe je daar op nieuwe manieren mee om kan gaan.

In drama en rollenspel werkt u vaak met emoties en gevoelens, het verwerken en uiten daarvan. In de toneelwereld wordt dan gesproken over een kast met verschillende laden. In elke lade zit een herinnering die vaak gekoppeld is aan een emotie. Sommige laden zijn bijna leeg bijvoorbeeld de laden met vrede of geluk en anderen zijn propvol. Hoe ziet jouw kast met laden er uit?
U onderzoekt en accepteert uw obstakels en hindernissen met als doel deze later te overwinnen. Uw obstakels zijn heel persoonlijk.
Drama en rollenspel kan breed ingezet worden bij het verhelpen van allerlei problemen bij volwassenen. Verstandige mensen beseffen dat zij zelf hun psyche kunnen verzorgen. Zelfzorg leidt tot een gelukkig en succesvol leven. Improvisatie is een methode die u daarbij kunt gebruiken. U leert uw kracht en hindernissen kennen tijdens het improviseren. De speltherapeut en dramadocent helpt om uw obstakels te accepteren en later in het proces te overwinnen.

Improvisatie werkt sterk bij verlegenheid ofwel een gebrek aan assertiviteit of angst. U heeft immers iedere seconde tijdens de improvisatie moed nodig om de volgende stap te zetten. U traint daarbij uw moeds-krachten.

Ook kan je in een improvisatie werken aan het thema; grenzen. Oververmoeidheid of burn-out doordat u te laat bent met het aangeven van uw grenzen op werk of thuis kan beleefd en doorleeft worden in dramaimprovisatie door het spelen van op maat gemaakte rollen.

Het ontwikkelen van zelfregulatie waaronder stress- en emotieregulatie is vaak een ingang.

In drama en rollenspel werkt u vaak met emoties en gevoelens, het verwerken en uiten daarvan. In de toneelwereld wordt dan gesproken over een kast met verschillende laden. In elke lade zit een herinnering die vaak gekoppeld is aan een emotie. Sommige laden zijn bijna leeg bijvoorbeeld de lade met vrede of geluk en anderen zijn propvol. Hoe ziet jouw kast met laden er uit?
U onderzoekt en accepteert uw obstakels en hindernissen met als doel deze later te overwinnen. Uw obstakels zijn heel persoonlijk.

‍Als u zichzelf wil versterken op dit gebied dan is drama les individueel of in een groep een goede optie. De eerste twee sessies zijn individueel en diagnostisch. We kijken samen naar wat er speelt in uw levensverhaal en in uw improvisatie. Daarna maken we gezamenlijk een plan.

Het ontwikkelen van zelfregulatie waaronder stress- en emotieregulatie is vaak een tweede stap om een breder scala aan problemen op te kunnen lossen.

Antroposofisch georiënteerde drama les  geeft onder meer voedende beelden mee en er wordt gezorgd dat u opnieuw in balans komt waardoor u verfrist en met nieuwe energie naar huis gaat.

Drama en rollenspel kan breed ingezet worden bij het verhelpen van allerlei problemen bij volwassenen. Verstandige mensen beseffen dat zij zelf hun psyché kunnen verzorgen. Zelfzorg leidt tot een gelukkig en succesvol leven. Improvisatie is een methode die u daarbij kunt gebruiken. U leert uw kracht en hindernissen kennen tijdens het improviseren. De speltherapeut en dramadocent helpt om uw obstakels te accepteren en later in het proces kunt u ze overwinnen.